Valorificarea subproduselor rezultate de la fabricarea vinului in calitate de antioxidanți naturali pentru rețetele gainilor ouatoare imbogațite in acizi grași polinesaturați

TITLUL PROIECTULUI: Valorificarea subproduselor rezultate de la fabricarea vinului in calitate de antioxidanți naturali pentru rețetele gainilor ouatoare imbogațite in acizi grași polinesaturați

ACRONIM  & Sigla proiect:

VEG4EGG
veg4egg2

NUMAR  PROIECT : 330E/ 20.11.2013 – numarul  proiectului pe site EUREKA  8686 E!
Coordonator proiect:   SC AVICOLA LUMINA SA
Director de proiect:   Ing. VASILE BUNDUC, director  SC AVICOLA LUMINA SA

Finanțat de catre:
UEFISCDI – Program Inovare –Modulul 5- Cooperare internaționla
EUREKA-EUROSTARS- Proiecte tradiționale

Valoarea  proiectului
totala:  2 677 765 lei din care
de la buget: 1 147 500 lei

Durata  proiectului: noiembrie 2013 – 15 august 2016

http://www.eurekanetwork.org/project/-/id/8686

Componența consortiului:

  • Partenerii din Romania

1. SC AVICOLA LUMINA SA- COORDONATOR (CO) – tip organizație SACD
2.  INSTITUTUL NAȚIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU BIOLOGIE SI NUTRIȚIE ANIMALA,  IBNA-Balotești- PARTENERUL 1 (P1)- www.ibna.ro
Responsabil proiect P1: dr. ing. Margareta Olteanu

 

  • Partenerii din Serbia

3. VINARIJA SIJACKI, Svetozara Markovica 3, Banostor, SERBIA, PARTENERUL 2  (P2) –www.vinarijabononia.com
Responsabil proiect P2: General Manager Sijacki Milan
4. INSTITUTE FOR FOOD TECHNOLOGY, Bulevar cara Lazara 1, Novi Sad, SERBIA, PARTENERUL 3  (P3)- www.fins.uns.ac.rs
Responsabil proiect P3: General manager: dr. Jovanka Lević

 

  • Partenerul din Slovenia

5. Jata-Emona- Emona Nutrition R&D Department, Kavčičeva 72, Ljubljana, SLOVENIA, PARTENERUL 4  (P4)- www.e-rcp.siwww.jata-emona.si
Responsabil proiect P4: Research Manager: dr. Matjaž Červek

PROBLEMA  IDENTIFICATA  SI  SOLUȚIA   OFERITA  PRIN  PROIECT

In zilele noastre, in care interesul pentru o alimentație cat mai sanatoasa, folosind produse naturale, este in creștere, prezența si rolul oului de gaina in cosul zilnic reprezintă o provocare atat pentru producatorii de furaje cat si pentru cei de oua de gaina.

Valoarea nutriţională a oului convenţional nu a fost modificată mult timp. Dar în prezent există o preocupare considerabilă de a imbogați oul in anumiți nutrienți benefici pentru sanatatea omului. Astfel de nutrienți sunt si acizii graşi polinesaturați omega 3 (PUFA omega-3). Acesti acizi grași sunt esențiali pentru cresterea si dezvoltarea normala a organismului uman si, de asemenea, pot juca un rol important in prevenirea si tratamentul bolilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale, diabet, artrita, cancer, etc. Oul conține, in galbenus, acizi PUFA omega-3 dar nu intr-o cantitate suficienta pentru a asigura necesarul zilnic. Din fericire, cu ajutorul unor rețete furajere care includ materii prime bogate in acizi PUFA omega-3, concentrația lor in galbenușul de ou poate fi ridicată.

Daca nutrețurile combinate  imbogațite in acizi PUFA omega-3 nu conțin antioxidanți eficienți, apar reacțiile de peroxidare care au ca prima consecintă rancezirea (degradarea)  grasimii din aceste nutrețuri. Degradarea grasimilor din nutrețurile pentru gaini ouatoare are desigur efect si asupra calitații oului. Adaugarea antioxidanților in ratiile pasarilor ridica din punct de vedere practic, tehnologic si legal trei intrebari majore : “pentru ce? “, “sub ce formă? “, “cat de mult?”.  In prezent, antioxidanții cei mai utilizați in furajele destinate pasarilor sunt de natura sintetica: etoxiquina (1,2-dihidro-6-etoxi-2,2,4-trimetilchinolina), BHA (butilat de hidroxianisol), BHT (butilat de hidroxitoluen), vitamina E, etc.

Exista si opțiunea inlocuirii antioxidanților sintetici din furaje cu antioxidanți vegetali bogați in diferite substante cu capacitate antioxidată. Subprodusele obținute din tehnologia de procesare a vinului se numara printre antioxidanții naturali care prezinta proprietați antioxidante deoarece au un nivel foarte ridicat de polifenoli si de acid citric. Mai multe studii arata că, atat tescovina obtinută din fermentația strugurilor cat si extractele din semințe de struguri au o capacitate de antioxidare puternica. Avand in vedere volumul mare de subproduse obținut in urma procesarii vinului in Europa si al riscului de mediu semnificativ pe care il reprezintă aceste deseuri procesate, consideram ca este  o soluție eficientă folosirea acestora in furajele destinate pasărilor si animalelor.

In acest context, a fost stabilit consortiul internațional care implementeaza un proiect al carui obiectiv este acela de a valorifica subprodusele rezultate de la fabricarea vinului in calitate de antioxidanți naturali pentru retetele gainilor ouatoare imbogatite in acizi PUFA omega-3.

OBIECTIVELE  PROIECTULUI:

  • Dezvoltarea si promovarea unor soluții nutriționale inovative pentru gaini ouatoare in scopul obținerii, in condiții de siguranța, de alimente funcționale dedicate menținerii sanatatii consumatorilor
  • Obținerea de noi produse antioxidante, naturale, dedicate nutritiei animale, prin folosirea unei tehnologii de productie avansate si testarea lor in experimente de nutritie desfasurate pe gaini ouatoare
  • Valorificarea subproduselor rezultate din industria producerii vinului in contextul folosirii lor, aproape exclusiv, ca ingrasaminte pentru sol
  • Stabilirea nivelurilor optime de introducere a antioxidantilor, proveniti din industria producatoare de vinuri, in ratiile gainilor ouatoare astfel ca impactul acestor noi aditivi furajeri sa fie benefic pentru pasari, calitatea oului, consumator  si mediu.

REZULTATELE  PRECONIZATE:

  • Noi soluții nutriționale, pentru gaini ouatoare, imbogațite in acizi grasi polinesaturați omega 3 si cu antioxidanți naturali vor face obiectul a 2  cereri de brevete;
  • Oua imbogațite in acizi grași polinesaturați omega 3
  • Comercializarea oualor imbogațite in acizi grasi omega3
  • Conștientizarea consumatorilor privind beneficiile aduse de consumul de oua cu calitați nutriționale care contribuie la menținerea sanatații.
  • Valorificarea superioara a subproduselor rezultate din industria  vinului

PLANUL DE LUCRU

Anul Etape/  Activităţi/  Parteneri Termene Rezultate/
Documente de prezentare
2013/
2014
Etapa I – Studii multidisciplinare privind posibilitațile si modalitațile tehnice de obținere a unor furaje pentru gaini ouatoare bogate in acizi grasi omega 3, si care inglobeaza subproduse cu caracter antioxidant, rezultate de la fabricarea vinurilor 03/05/
2014
Studiu; Documentatie tehnica
Fise tehnologice; Retete furajere;
Portofoliu metode privind aprecierea calitatii oualor
  Etapa II.  Evaluarea experimentală ,,in vivo” a unui subprodus de tip tescovina fermentată  folosit ca aditiv antioxidant in furajele gainilor ouatoare imbogățite in acizi grasi polinesaturați. 15/11/
2014
Sarje furaje; Loturi experimentale;
Buletine de analiza chimica;
Buletine analiza microbiologica
Raport;
2015 Etapa III – Obținerea la nivel de producție pilot, de oua imbogațite in acizi grasi omega-3 prin folosirea soluției nutriționale cu antioxidanți vegetali, care a produs cele mai bune rezultate tehnice in experimentele de nutriție desfasurate la nivel de microtest in etapa II 30/06/
2015
Raport analiza tehnico economica; Fișa tehnica;
Sarje furaje;
Oua imbogațite in omega 3
Buletine de analiza; Raport studiu clinic ; Buletine analiza microbiologica
Raport de diseminare a rezultatelor; Articole stiintifice
2015 Etapa IV – Obtinerea, caracterizarea si evaluarea experimentala ,,in vivo” a unor extracte din samburi de struguri (VEG_GSE), folosite ca aditiv antioxidant in furajele gainilor ouatoare imbogațite in acizi grasi polinesaturați. 15/11/
2015
Retete furajere; Fise tehnice de fabricare pentru noi solutii
Sarje furaje; Loturi experimentale;
Rapoarte experimentale
Buletine de analiza; Buletine analiza microbiologica
2016 Etapa V –  Obținerea la nivel de producție pilot, de oua imbogațite in acizi grasi omega-3 prin folosirea unei noi soluții nutriționale cu antioxidanți vegetali, testata in faza IV. Valorificarea rezultatelor. 15/08/
2016
Raport analiza tehnico economic; Fișa tehnica;
Sarje furaje;
Oua imbogatite in omega 3
Buletine analiza
Raport de activitate/producție
2 Cereri brevet; Articole stiințifice