Valorificarea subproduselor rezultate de la fabricarea vinului in calitate de antioxidanti naturali pentru retetele gainilor ouatoare imbogatite in acizi grasi polinesaturati

TITLUL PROIECTULUI: Valorificarea subproduselor rezultate de la fabricarea vinului in calitate de antioxidanti naturali pentru retetele gainilor ouatoare imbogatite in acizi grasi polinesaturati

ACRONIM  & Sigla proiect:

VEG4EGG
veg4egg2

NUMAR  PROIECT : 330E/ 20.11.2013 – numarul  proiectului pe site EUREKA  8686 E!
Coordonator proiect:   SC AVICOLA LUMINA SA
Director de proiect:   Ing. VASILE BUNDUC, director  SC AVICOLA LUMINA SA

Finantat de catre:
UEFISCDI – Program Inovare –Modulul 5- Cooperare internationla
EUREKA-EUROSTARS- Proiecte traditionale

Valoarea  proiectului
totala:  2 677 765 lei din care
de la buget: 1 147 500 lei

Durata  proiectului: noiembrie 2013 – 15 august 2016

http://www.eurekanetwork.org/project/-/id/8686

Componenta consortiului:

  • Partenerii din Romania

1. SC AVICOLA LUMINA SA- COORDONATOR (CO) – tip organizatie SACD
2.  INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU BIOLOGIE SI NUTRITIE ANIMALA,  IBNA-Balotesti- PARTENERUL 1 (P1)- www.ibna.ro
Responsabil proiect P1: dr. ing. Margareta Olteanu

 

  • Partenerii din Serbia

3. VINARIJA SIJACKI, Svetozara Markovica 3, Banostor, SERBIA, PARTENERUL 2  (P2) –www.vinarijabononia.com
Responsabil proiect P2: General Manager Sijacki Milan
4. INSTITUTE FOR FOOD TECHNOLOGY, Bulevar cara Lazara 1, Novi Sad, SERBIA, PARTENERUL 3  (P3)- www.fins.uns.ac.rs
Responsabil proiect P3: General manager: dr. Jovanka Lević

 

  • Partenerul din Slovenia

5. Jata-Emona- Emona Nutrition R&D Department, Kavčičeva 72, Ljubljana, SLOVENIA, PARTENERUL 4  (P4)- www.e-rcp.si; www.jata-emona.si
Responsabil proiect P4: Research Manager: dr. Matjaž Červek

PROBLEMA  IDENTIFICATA  SI  SOLUTIA   OFERITA  PRIN  PROIECT

In zilele noastre, in care interesul pentru o alimentatie cat mai sanatoasa, folosind produse naturale, este in crestere, prezenta si rolul oului de gaina in cosul zilnic reprezinta o provocare atat pentru producatorii de furaje cat si pentru cei de oua de gaina.

Valoarea nutriţională a oului convenţional nu a fost modificată mult timp. Dar în prezent există o preocupare considerabilă de a imbogati oul in anumiti nutrienti benefici pentru sanatatea omului. Astfel de nutrienti sunt si acizii graşi polinesaturati omega 3 (PUFA omega-3). Acesti acizi grasi sunt esentiali pentru cresterea si dezvoltarea normala a organismului uman si, de asemenea, pot juca un rol important in prevenirea si tratamentul bolilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale, diabet, artrita, cancer, etc. Oul contine, in galbenus, acizi PUFA omega-3 dar nu intr-o cantitate suficienta pentru a asigura necesarul zilnic. Din fericire, cu ajutorul unor retete furajere care includ materii prime bogate in acizi PUFA omega-3, concentratia lor in galbenusul de ou poate fi ridicata.

Daca nutreturile combinate  imbogatite in acizi PUFA omega-3 nu contin antioxidanti eficienti, apar reactiile de peroxidare care au ca prima consecinta rancezirea (degradarea)  grasimii din aceste nutreturi. Degradarea grasimilor din nutreturile pentru gaini ouatoare are desigur efect si asupra calitatii oului. Adaugarea antioxidantilor in ratiile pasarilor ridica din punct de vedere practic, tehnologic si legal trei intrebari majore : “pentru ce? “, “sub ce forma? “, “cat de mult?”.  In prezent, antioxidantii cei mai utilizati in furajele destinate pasarilor sunt de natura sintetica: etoxiquina (1,2-dihidro-6-etoxi-2,2,4-trimetilchinolina), BHA (butilat de hidroxianisol), BHT (butilat de hidroxitoluen), vitamina E, etc.

Exista si optiunea inlocuirii antioxidantilor sintetici din furaje cu antioxidanti vegetali bogati in diferite subsatante cu capacitate antioxidata. Subprodusele obtinute din tehnologia de procesare a vinului se numara printre antioxidantii naturali care prezinta proprietati antioxidante deoarece au un nivel foarte ridicat de polifenoli si de acid citric. Mai multe studii arata ca, atat tescovina obtinuta din fermentatia strugurilor cat si extractele din seminte de struguri au o capacitate de antioxidare puternica. Avand in vedere volumul mare de subproduse obtinut in urma procesarii vinului in Europa si al riscului de mediu semnificativ pe care il reprezinta aceste deseuri procesate, consideram ca este  o solutie eficienta folosirea acestora in furajele destinate pasarilor si animalelor.

In acest context, a fost stabilit consortiul international care implementeaza un proiect al carui obiectiv este acela de a valorifica subprodusele rezultate de la fabricarea vinului in calitate de antioxidanti naturali pentru retetele gainilor ouatoare imbogatite in acizi PUFA omega-3.

OBIECTIVELE  PROIECTULUI:

  • Dezvoltarea si promovarea unor solutii nutritionale inovative pentru gaini ouatoare in scopul obtinerii, in conditii de siguranta, de alimente functionale dedicate mentinerii sanatatii consumatorilor
  • Obtinerea de noi produse antioxidante, naturale, dedicate nutritiei animale, prin folosirea unei tehnologii de productie avansate si testarea lor in experimente de nutritie desfasurate pe gaini ouatoare
  • Valorificarea subproduselor rezultate din industria producerii vinului in contextul folosirii lor, aproape exclusiv, ca ingrasaminte pentru sol
  • Stabilirea nivelurilor optime de introducere a antioxidantilor, proveniti din industria producatoare de vinuri, in ratiile gainilor ouatoare astfel ca impactul acestor noi aditivi furajeri sa fie benefic pentru pasari, calitatea oului, consumator  si mediu.

REZULTATELE  PRECONIZATE:

  • Noi solutii nutritionale, pentru gaini ouatoare, imbogatite in acizi grasi polinesaturati omega 3 si cu antioxidanti naturali vor face obiectul a 2  cereri de brevete;
  • Oua imbogatite in acizi grasi polinesaturati omega 3
  • Comercializarea oualor imbogatite in acizi grasi omega3
  • Constientizarea consumatorilor privind beneficiile aduse de consumul de oua cu calitati nutritionale care contribuie la mentinerea sanatatii.
  • Valorificarea superioara a subproduselor rezultate din industria  vinului

PLANUL DE LUCRU

Anul Etape/  Activităţi/  Parteneri Termene Rezultate/
Documente de prezentare
2013/
2014
Etapa I – Studii multidisciplinare privind posibilitatile si modalitatile tehnice de obtinere a unor furaje pentru gaini ouatoare bogate in acizi grasi omega 3, si care inglobeaza subproduse cu caracter antioxidant, rezultate de la fabricarea vinuri 03/05/
2014
Studiu; Documentatie tehnica
Fise tehnologice; Retete furajere;
Portofoliu metode privind aprecierea calitatii oualor
Etapa II.  Evaluarea experimentala ,,in vivo” a unui subprodus de tip tescovina fermentata  folosit ca aditiv antioxidant in furajele gainilor ouatoare imbogatite in acizi grasi polinesaturati. 15/11/
2014
Sarje furaje; Loturi experimentale;
Buletine de analiza chimica;
Buletine analiza microbiologica
Raport;
2015 Etapa III – Obtinerea la nivel de productie pilot, de oua imbogatite in acizi grasi omega-3 prin folosirea solutiei nutritionale cu antioxidanti vegetali, care a produs cele mai bune rezultate tehnice in experimentele de nutritie desfasurate la nivel de microtest in etapa II 30/06/
2015
Raport analiza tehnico economica; Fisa tehnica;
Sarje furaje;
Oua imbogatite in omega 3
Buletine de analiza; Raport studiu clinic ; Buletine analiza microbiologica
Raport de diseminare a rezultatelor; Articole stiintifice
2015 Etapa IV – Obtinerea, caracterizarea si evaluarea experimentala ,,in vivo” a unor extracte din samburi de struguri (VEG_GSE), folosite ca aditiv antioxidant in furajele gainilor ouatoare imbogatite in acizi grasi polinesaturati. 15/11/
2015
Retete furajere; Fise tehnice de fabricare pentru noi solutii
Sarje furaje; Loturi experimentale;
Rapoarte experimentale
Buletine de analiza; Buletine analiza microbiologica
2016 Etapa V –  Obtinerea la nivel de productie pilot, de oua imbogatite in acizi grasi omega-3 prin folosirea unei noi solutii nutritionale cu antioxidanti vegetali, testata in faza IV. Valorificarea rezultatelor. 15/08/
2016
Raport analiza tehnico economic; Fisa tehnica;
Sarje furaje;
Oua imbogatite in omega 3
Buletine analiza
Raport de activitate/productie
2 Cereri brevet; Articole stiintifice