Tagliatelle carbonara

 

Ingrediente:

-Tagliatelle proaspete 125g

-Gusa de porc crud uscata 100g

-Pecorino Romano 80g

-Ou 1 buc

-Ulei masline 15g

-Usturoi 2g

-Sare 1g

-Piper negru proaspat rasnit 2g.

Gramaj produs finit 300g/portie.

 

Istoric
“Vicolo della Scrofa”, pentru cei care cunosc Roma, este una dintre cele mai simbolice străzi a capitalei Italiei. Într-o trattoria de pe această stradă, a fost concepută prima Carbonara în 1944. De fapt, cea mai de încredere poveste spune despre întâlnirea dintre ingredientele soldaților americani și imaginația unui bucătar roman. Rezultatul a fost prototipul spaghetelor carbonara: ouă, slănină (apoi gusa de porc sau guanciale) și pecorino romano. Rețeta a evoluat până la cea pe care o cunoaștem cu toții astăzi și pe care o putem aprecia la restaurant, sau de ce nu, acasă, alaturide prieteni. În tratoriile si restaurantele din toată Italia și în străinătate, exista nenumăratele versiuni: cu sau fără piper, cu sau fara usturoi, clar fara smantana, cu un gălbenuș de persoană sau cu adăugarea a cel puțin unui ou întreg, cu slănină crud uscata sau slănină normala.
Cert este ca eu va recomand aceasta reteta in care am descoperit cremozitatea si frumoasa culoare a oualor cu omega 3, a oualor inimoase.

 

Mod de preparare:
Gusa de porc se taie cubulete marunte, la fel si usturoiul. Intr-o tigaie incinsa, rumenim in putin ulei de masline, sunca de porc pana devine rumen aurie, moment in care adaugam si usturoiul, continuand rumenirea.
Intre timp punem la fiert apa, pentru paste. In momentul in care apa clocoteste, adaugam sarea si pastele. Se fierb 2 minute, moment in care se vor scurge de apa si se vor turna in tigaia cu slanina si usturoiul, rumenite. Se prepara crema pentru paste, omogenizand oul cu putina apa de la fiertul pastelor si pecorino romano ras. Compozitia obtinuta se toarna peste paste, amestecand delicat timp de 1 minut, pana capata consistenta.
In momentul servirii, presaram peste pastele fierbinti, pecorino romano.

 

 

Despre altfel de ouă: Ochioase și Inimoase

Pe scurt, despre o viață armonioasă: AGRICOLA

 

Ouă Ochioase și Ouă Inimoase? Da. Adică diferite față de orice alt ou de pe piață: mai bogate în substanțe benefice sănătății, concepute din dragoste față de oameni, pentru o viață echilibrată, sănătoasă, armonioasă.

AVICOLA LUMINA – Constața, parte a Grupului de firme AGRICOLA Bacău, este practic divizia AGRICOLA care produce ouă prospete pentru consum si care, în spiritul novator al companiei-mamă, a deschis din 2017 o nouă nișă în piața ouălor funcționale prin lansarea cu succes a două noi sortimente: Ouă Inimoase și Ouă Ochioase, îmbogățite pe cale naturală cu Omega 3 și Antioxidanți, respectiv cu Luteină.

 

Echipa de specialiști de la Constanța crede cu tărie în inovație și într-o viață mai bună și mai sănătoasă. Cele două noi sortimente de ouă – premieră pe piața europeană și chiar internațională – sunt obținute ca urmare a unui proces amplu de cercetare, cu o durată de 4 ani și investiții de 8 milioane lei și a unor proiecte europene derulate de Avicola Lumina în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Biologie și Nutriție Animală Balotești.

 

Cele două noi sortimente de ouă funționale cu efecte benefice asupra sănătății inimii și a vederii sunt îmbogățite cu Omega 3 și Antioxidanți, respectiv Luteină pur și simplu prin adăugarea în hrana găinilor a semințelor de in, semințelor de struguri, respectiv lucernă.

Lui Chef Cezar ouăle i-au făcut cu ochiul și i-au atins inima!

Ouăle Ochioase și Inimoase sunt altfel, unice, iar în afara faptului că livrează beneficii de sănătate într-un mod plăcut, altfel decât o fac suplimentele alimentare, ele sunt deosebite și din punct de vedere al bucătarului avizat. Prietenul nostru, Cezar Munteanu – Chef Cezar, cum îl cunoaște toată lumea, a fost cucerit gătindu-le.

“Nu contează – spune Chef Cezar – cine a fost primul, dacă găina sau…, pentru că acum e vorba despre el, oul, vedeta micului dejun, vedeta dintr-un soufle sau a unui lapte de pasăre, star al ingredientelor bucătăriei, preaslăvit de bucătari ca fiind, poate, cel mai important aliment din lume.

Cunoașterea tehnicilor corecte de gătit a acestuia, de la principiile fierberii lui cleioase, de amestecare, de prăjire, de obținere a unei omlete nobile, este un ritual pentru orice bucătar competent. Dar hai să ne împrietenim, pentru că de data aceasta nu suntem într-un concurs, de data asta chiar suntem în bucătărie. Împreună. Gătind și vorbind. Despre ouă.

Ouăle sunt la indemana oricui, accesibile, pline de proteine și aminoacizi sănătoși, si, dacă dai de ouăle potrivite, gustoase. Știi cum este să te culci cu gândul la omleta de mâine dimineață? Asta mi s-a întâmplat după ce am descoperit Ouăle Inimioase. Sau cele Ochioase, care îți fac cu ochiul, că e vremea de un supliment sănătos cu luteină. Detaliile tehnice le vor tot povesti cei de la Avicola Lumina, căci ei sau înhămat la o muncă titanică, anevoios de frumoasă. Ani de zile până a ajunge la oul perfect? Da, este posibil. Și așa putem vorbi astăzi despre ouăle «Inimoase» și «Ochioase». Ouăle cu personalitate.

Deși poate părea ușor să gătești ouă, îți trebuie oarecare îndemânare și de aceea am așternut rânduri cu ceva sfaturi; încercarea câtorva rețete de-ale mele vă va ajuta să le testați prin toate stările, de la ouă simple fierte sau prăjite, până la omlete fine, impecabile, paste sau desert, fără emoție și cu bucuria unei experiențe complete”.

“Un gălbenuș ca un chihlimbar”

“Gătind cu ele – mărturisește Chef Cezar – am fost impresionat de culoare, gust și miros. Grosimea cojii mi-a arătat clar ce fel de hrană primesc autoarele acestor ouă, căci, dacă aveam un castron mai sărac cu duhul îi spărgeam marginile. Asta înseamnă găini sănătoase, mult calciu. Nu sunt ouă apoase, clar, semn de prospețime. Și nu au mirosul ăla greu, pe care îl sesizezi la multe ouă, chiar proaspete fiind.

Dar, hai să vă povestesc despre culoare. Știu, culoarea nu este un vector al prospețimii, așa veți spune. Însă, văzând gălbenușul atât de frumos, de ai jura că este un chihlimbar, îti dai seama că ai face maioneza cea mai frumoasă ce ar putea câștiga un concurs de Miss Mayo. Dar nu doar culoarea gălbenușului te îndeamnă spre bucătărie. Albușul, corpolent, vârtos, gata să se transforme într-o spumă fină, de la prima mângâiere a telului, îți dă idei și te întrebi: soufle, lapte de pasăre?… Hmmm și lista continuă.”

 

Omleta Ambasador, Tagleatelle a la Carbonara și multe altele

“Am gătit într-o jumătate de zi vreo 7 rețete, nici nu mai știu exact. Am început cu ouă cleioase, fierte 5 minute, omleta a la „Ambassador”, omleta debuturilor mele în bucătărie acum vreo 30 de anișori, am trecut în revistăși festinul ouălor benedectine, sparanghelul cu o boare de sos Olandez, spaghete a la carbonara, alea adevărate, făcute cu gălbenuș de ou, pecorino romano și gușă de porc, guanciale, alea făcute prima dată în 1944, pe Vicollo della Scrofa (pentru cei ce cunosc Roma), nu vreau să uit de maioneza despre care vă spuneam mai sus care a îmbrăcat chifla unui burger dolofan, o cremă de zahăr ars – că, deh!Copilăria nu se uită niciodată -și o elegantă tartă franțuzească cu brânză mucegaită și cireșe.

Temperaturi diferite, texturi diferite, ingrediente diferite, însă cu un numitor comun: ouăle îmbogățite cu lutein și omega 3. Ouă de la găini fericite, pentru oameni fericiți. Pentru că fericirea trece prin stomac.”, încheie Chef Cezar.

Despre Ouăle Inimoase și Ouăle Ochioase

Ouăle Inimoase, îmbogățite natural cu Omega 3 si antioxidanti, sunt o noutate pe piața românească (există ouă îmbogățite artificial cu Omega 3) și provin de la găini hrănite cu semințe de in, struguri si cereale.

Semintele de in contribuie la fixarea de Omega 3 in gălbenuș, iar semințele de struguri fixează în gălbenuș antioxidanții – din punct de vedere al conținutului de antioxidanți Ouăle Inimoase reprezintă o premieră mondială.

În fiecare zi ținem piept provocărilor, iar pentru asta avem nevoie de energie și forță. O alimentație sănătoasă care include ouă bogate în Omega 3 si antioxidanți asigură buna funcționare a inimii, astfel încât să putem realiza tot ce ne-am propus în ziua respectivă.

Grasimile Omega-3 sunt esențiale pentru o sănătate bună, dar corpul uman nu le produce în mod natural, motiv pentru care trebuie să le obținem din alimente. Găina are echipamentul enzimatic care poate procesa și reține în ou Omega 3 și antioxidanți, aceasta fiind capabilă să proceseze și să rețină aceste substanțe de 5 ori mai mult decât organismal uman.

Acizii grași Omega-3 și antioxidanții conduc la reducerea nivelului de colesterol si fibrinogen la un consum regulat, validat  printr-un studiu clinic cu voluntari in parteneriat cu Institutul National de Endocrinologie C.I. Parhon Bucuresti.

Ouăle Ochioase sunt o inovație marca AGRICOLA – ouă îmbogățite natural cu Luteină, care provin de la găini hrănite cu un mix de furaje ce conține fân de lucernă (unic în lume; mai există ouă îmbogățite cu luteină în SUA, lansate în 2010, obtinute prin adaos de gălbenele în alimentația păsărilor).

Un stil de viață dinamic necesită o atenție sporită la ceea ce mâncăm. Alimentația are un rol deosebit de important în viața noastră, iar consumul de ouă îmbogățite cu luteină va asigura necesarul zilnic de vitamine de care avem nevoie pentru a putea fi cu ochii-n patru în fața oricărei situații. Ouăle ne ajută să ne păstrăm vederea intactă mai mult timp prin conținutul ridicat de luteină și zeaxantină, care protejează ochii. Luteina ajută la reducerea riscului de boli oculare asociate cu înaintarea în vârstă, cum ar fi cataracta și degenerescența maculară.