S-a înfiinţat Asociaţia Producătorilor de Salam de Sibiu

Bucureşti, 07 mai 2014.

Așa-zisul conflict pe tema denumirii «Salamului de Sibiu» s-a stins prin înființarea Asociației Producatorilor de Salam de Sibiu (APSS), care reunește ca membri fondatori cei mai relevanți producători de Salam de Sibiu din Romania, respectiv (în ordine alfabetică): Agricola Bacău, Aldis, H&E Reinert, Salsi SA și Scandia Româna. Acesti producători realizează în momentul de față peste 90 % din producția de Salam de Sibiu în Romania.
Conducerea APSS este reprezentată prin doamna Carmen Gavrilescu (manager Marketing AGRICOLA) în calitate de președinte al Asociației și, respectiv, domnul Sorin Minea, (președintele Angst) în calitate de vicepreședinte al Asociației.

7

„Scopul Asociației este obținerea și menținerea protecției ca Indicație Geografică Protejată – Salam de Sibiu, la nivel comunitar, evident alături de dezvoltarea durabilă a producției acestui produs, sprijinirea și creșterea puterii economice a producătorilor acestui sortiment, atât în plan naţional, cât şi internaţional. În acest sens, de 4 luni se lucrează la elaborarea Caietului de Sarcini și a întregii documentații necesare pentru demararea respectivei proceduri. Asociația este asistată în acest demers de două case de avocatură cu background în domeniu. Cei cinci producători relevanți lucrăm excelent într-o echipă multidisciplinară în care au fost cooptați juriștii noștri, tehnologii fabricilor, managerii de calitate, marketerii, organismele de ceritificare  și nu numai. Au fost accesate nenumărate surse care atestă prezența produsului, între care arhivele interbelice și comuniste, arhivele producătorilor, date ale ministerelor, date de presă”, a precizat Carmen Gavrilescu, Președinte APSS.

Asocierea doritorilor la Asociația Producatorilor de Salam de Sibiu este extrem de simplă, făcându-se printr-o cerere adresată Asociației și, evident, prin parcurgerea ulterioară a procedurii de asociere conform legislației în vigoare.

„Înființarea Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu este o dovadă că producătorii relevanți ai acestui sortiment prețios, de mare notorietate, alături de deținătorul mărcii «Sibiu» au găsit cea mai bună soluție de a stinge ceea ce era perceput drept «o luptă» în jurul produsului ca atare. APSS este o construcție susținută de președinții celor cinci companii, care sprijină efortul ca pe masa consumatorilor din Romania şi nu numai, întotdeauna, să ajungă produsul Salam de Sibiu de cea mai bună calitate”, a apreciat Grigore Horoi, Președintele Grupului AGRICOLA.

Pentru a evita confuziile care s-au instalat de-a lungul timpului și pentru acuratețe precizăm că Scandia Română este deținătorul marcii «Sibiu» și al unei vaste familli de mărci construite în jurul acestei mărci încă din 1968. Pe de altă parte, mai mulți producători locali, dintre care unii produc de foarte mulți ani «Salamul de Sibiu» respectiv Agricola Internațional SA Bacău, Salsi SA Sinaia, Principal Company SA Salonta, Aldis SRL, H&E Reinert SRL, Spar Groupe SRL, și Medeus&CO Prodimpex SRL au înregistrat în septembrie 2008 la OSIM, potrivit legislației în vigoare, denumirea ”Salam de Sibiu” ca indicație geografică protejată, în ideea de a crea o protecție în jurul acestui produs extrem de prețios pentru tezaurul românesc.