Rezumat etapa 4

Principalele activitați realizate pe parcursul etapei au fost urmatoarele:

 • La SC Hofigal SA (Partenerul 2) s-au obținut doi noi aditivi furajeri vegetali imbogațiți cu luteină, zeaxantina si alți nutrienți, aditivi caracterizați din punct de vedere a valorii nutriționale in Laboratorul de chimie al Partenerului 1 (IBNA Balotești). Determinarile realizate au aratat ca:
 • Cele doua noi formule de aditivi furajeri imbogațiți in carotenoizi au fost codate: AFC 5 și AFC 6. Aditivul AFC 5 are in compoziție: lucernă – șrot (uscat, macinat), porumb roșu (uscat, macinat), dovleac – pulpă fruct(uscată, macinată), craițe – flori (uscate , macinate), galbenele – flori (uscate, macinate). Aditivul AFC 6 are in compoziție: catină – șrot fructe (uscat , macinat), dovleac – pulpă (uscata , macinată), porumb roșu – boabe (uscate, macinate), craițe – flori (uscate, macinate), spirulină-pulbere.
 • Concentrația de luteină si zeaxantină in AFC 6 (1408.498 mg/kg) a fost aproape dublă fată de concentrația lor in AFC 5 (738.075 mg/kg).
 • Aditivii furajeri AFC 5 si AFC 6, pe langă conținutul bogat in carotenoizi au si un conținut ridicat in nutrienți esențiali in creșterea animalelor, cum sunt proteine, glucide, lipide, vitamine si minerale.
 • Meționina, aminoacidul limitant pentru pasări, este in concentrație mai mare in AFC 6. De asemenea, concentrațiile de lizina si cisțina au fost mai mari tot in AFC 6
 • Nivelele de Pb si Cd, in ambii aditivi, au fost sub limitele admise de legislația in vigoare (Ordinul 74/2011 al ANSVSA care transpune Regulamentul (UE) nr. 574/2011)
 • Capacitatea antioxidantă a aditivului AFC 6 (15.27±0.91 mM echivalenti Trolox/g) a avut o valoare dublă fată de AFC 5 (7.37±0.78 mM echivalenți Trolox/g), fapt explicabil mai ales prin prezența spirulinei in structura AFC 6.
 • In cadrul studiului tehnic, avand in vedere rezultatele privind calitatea nutriționala a celor 2 noi aditivi furajeri obținuti de P1, precum si faptul ca s-a relevat ca subprodusele folosite la prepararea lor pot fi folosite in alimentația păsărilor, coordonatorul proiectului CO impreună cu P1 au elaborat o serie de noi rețete furajere care urmeaza sa fie testate, la nivel de microtest, in etapa urmatoare.
 • Prin folosirea noilor rețete elaborate, se urmarește imbogațirea gălbenușului de ou in luteină si zeaxantină prin inglobarea de AFC 5 respeciv AFC 6. Pe langă o rețeta convențională, martor (M), s-a mai elaborat o rețeta care sa includă materii prime furajere convenționale (lucernă si gluten de porumb) ca surse de xantofile.
 • Pe parcursul acestei etape au fost realizate cateva activitați de diseminare a rezultatelor obținute. Lucrarile diseminate in această etapă au fost elaborate de colective constituite din autori care aparțin tuturor partenerilor implicați in proiect. La XVI European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products (10-13 mai 2015) Nantes, Franta au fost comunicate 2 Postere :
 • Evolution of lutein and zeaxanthin concentration in the yolk of layers fed lutein-enriched diets; Autori: Bunduc, V., Panaite, T. D., Varzaru, I., Cornescu, M. G., Panaite, C. V., Pop, M.
 • Influence of botanic mixes high in carotenoids (lutein and zeaxanthin) used in layer diets on the quality parameters of the eggs; Autori: Panaite, T. D., Bunduc, V., Criste, R. D., Cornescu, M. G.
 • 1 lucrare referitoare la caracterizarea chimica a aditivilor preparați de partenerul P2 a fost acceptată pentru publicare in Serbia (Food and Feed Research, Journal of the Institute of Food Technology in Novi Sad);