Q&A


Răspunsuri oferite de:

• Florin Apolțan – Director Divizie Zootehnica AGRICOLA
• Marinel Iacob – Medic Veterinar, Manager Serviciul Management al Calității AGRICOLA

1. Cât la % din piața totală a cărnii de pui este reprezentată de puiul cu creștere lentă?

Carnea provenită de la păsări cu creștere lentă ocupă în prezent, în medie, între 8% și 10% din piața cărnii de pui la nivelul Uniunii Europene, cu un maxim în Franța, de circa 20%, țara cu cea mai îndelungată tradiție în acest segment.

În România, ultimele studii efectuate de operatorul de retail audit arată că această nișă s-a transformat în ultimii ani într-o categorie care ocupă 3,5% din totalul cărnii de pui care se comercializează în comerțul modern.

Această categorie premium a cărnii de pasăre se referă exclusiv la puiul provenit din găini cu creștere lentă și nu la orice pui de culoare galbenă, precizare absolul necesară în condițiile în care și în piața europeană și în piața românească există la raft pui crescuți în regim industrial, intensive, de culoare galbenă.

2. Care este diferența dintre puiul puiul provenit din găini cu creștere lentă și puiul crescut în regim industrial ca produs, dar și ca beneficii?

Puiul Fericit și Cocoșelul de Pădure AGRICOLA provin din găini rasa Hubbard, după o genetică destinată exclusiv metodelor alternative de creștere (un timp mai îndelungat), diferite de creșterea puilor în sistem intensiv, industrial.

În cazul puilor proveniți din găini Hubbard, viteza de creștere este limitată la mai putin de 45 grame spor mediu zilnic, comparativ cu 63-70 grame/ zi, cât crește în medie puiul industrial.

Când vorbim de creștere lentă ne referim la peste 56 zile, comparativ cu vârsta medie de 40 de zile a puiului industrial, crescut intensiv.

De asemenea, în cazul puilor proveniți din rase de găini cu creștere lentă vorbim despre adăposturi mai mici ca suprafață comparativ cu halele destinate creșterii intensive, despre densități de creștere mai reduse, ceea ce asigură condiții crescute de bunăstare a păsărilor (confort sporit, spațiu mai mare de mișcare și exprimarea comportamentului natural al păsărilor (de exemplu: scăldat în așternut, scurmat, cățărat, ș.a.).

Aceste condiții specifice asigurate puiului provenit din găini cu creștere lentă, împreună cu beneficiul unor condiții exigente de biosecuritate și cu programe sanitare-veterinare dedicate completează un management de sănătate superior în cazul Puiului Fericit și Cocoșelului de Pădure AGRICOLA, pe care astăzi îi obținem fără a le administra vreun antibiotic, în niciun moment, din prima zi de viață și până la sacrificare.

Pentru cunoscatori, carnea puilor proveniți din rase de găini cu creștere lentă este net diferită, pornind de la conformația anatomică specifică acestora: carcasa este alungită, aspectul distinct în special la nivelul pieptului, unde carena este vizibilă, pronunțată, dar și observând cu atenție picioarele mai lungi, cu osatură puternică (oasele sunt mai tari și cu nuanță mai închisă).

Putem observa cu ușurință mai apoi aspectul pielii, care este mai groasă, cu foliculi plumiferi evidentiați. Diferențe semnificative constatăm în chiar fibra cărnii: musculatura are o consistență mai fermă, fibra musculară este evidentă în secțiune și are culoare roșiatic-gălbuie.

Foarte important este nivelul de proteină regăsit în carnea puilor proveniți din rase de găini cu creștere lentă, care atinge un nivel de 24% in musculatura pieptului (un raport umiditate/ proteină calitativ ridicat, deci o valoare nutritivă mai mare a cărnii), net superior proteinei măsurate la puii crescuți în regim intensiv.

3. Cum poate consumatorul să recunoască puiul provenit de la găini cu creștere lentă?

Vorbim în primul rând de conformația carcasei, care este alungită în cazul acestor pui, iar osul pieptului vizibil/ perceptibil. Există în rafturi și pui industrial de culoare galbenă, crescut intensiv, însă la aceștia diferențele pot fi observate chiar și de către personae mai puțin avizate: pieptul este mai mult lat decât lung, voluminous, cu osul pieptului ascuns/adâncit, pulpele mai scurte și pielea mai subțire.

Toate aceste diferențe exprimate vizual ale puilor proveniți din găini cu creștere lentă rezultă din specificitatea rasei, din vârsta de creștere a puilor de minim 56 de zile, din hrănire – informații pe care producătorii asumați le declară pe etichetă pentru informarea corectă a consumatorilor, precum și pentru asumarea caracteristicilor diferențiatoare ale cărnii propriu-zise.

Apoi, distincția cărnii de pui proveniți de la găini cu creștere lentă vine și din experiența directă a consumatorului cu aceasta: inclusiv la palpare se simte fermitatea crescută a cărnii, grăsimea este mai evidentă preponderant în zona abdominală și a pulpelor, iar produsul pregătit are aspect și gust care aduc aminte de savoarea cărnii de pasăre crescută altadată în curtea bunicii.

4. Ce înseamnă pui crescut 100% fără antibiotice?

Deja în mai multe tări europene se practică acest concept de creștere a puilor, iar AGRICIOLA a asumat în premieră să îl aplice/ lanseze în România. Pui crescuți 100% fără antibiotic înseamnă pui care nu au primit în niciun moment vreun antibiotic, din prima zi de viață și până la sacrificare.

Legislația europeană și cea națională interzic utilizarea antibioticelor la pui ca promotori de creștere (administrate constant, în doze mici, pentru a menține permanent în stare optimă tubul digestiv al păsării, astfel încât sporul mediu zilnic obținut să fie maxim).

Legislația premite însă tratamentele curative, de intervenție, ca urmare a deciziei medicului veterinar, caz în care trebuie respectat timpul de așteptare înainte de scarificarea puilor, timp impus prin prospectul fiecarui antibiotic folosit, în scopul eliminării acestuia din carne.

Toată carnea puilor crescuți și comercializați în sistem autorizat și controlat sanitar-veterinar este sigură pentru consum. Aceasta trebuie să îndeplinescă cerința legală de încadrare în limitele maxim admise de reziduuri pentru substanțe antimicrobiene.

AGRICOLA a decis să facă ceva în plus față de cerința legală: carnea de Pui Fericit și Cocoșel de Pădure va avea întotdeauna rezultat NEGATIV la analizele pentru reziduuri antimicrobiene.

5. Care este diferența de preț între puiul cu creștere lentă și puiul standard, industrial și cum se justifică costul?

Carnea de pui proveniți din găini cu creștere lentă ajunge să coste cu până la 80% mai mult decât aceea a puiului crescut în regim intensive. Vorbim în primul rând de de cheltuiala aferentă materialului biologic (puii propriu-ziși), de costurile mai mari aferente condițiilor de crestere și îngrijire (numărul de zile mai mare, spatiul mai generos alocat păsării, spor de creștere mai mic specific rasei), costuri mai ridicate ale programului specific de vaccinare & biosecuritate.

6. Ce administrează medical veterinar, la nevoie, ca tratament de îngrijire a puilor proveniți din rase de găini cu crestere lentă de la AGRICOLA?

În caz de nevoie administrăm suplimente naturale (extracte din plante și uleiuri esențiale) care au direcții de acțiune pe sistemul respirator și cel digestiv al puilor.

Păsările, ca și oamenii, sunt susceptibile la boli respiratorii sau digestive. Pentru a gestiona starea de sănătate a puilor proveniți din rase de găini cu creștere lentă, o rasă dovedit mai rezistentă, se administrează produse pe bază de scorțisoară, anghinare, rozmarin, cimbru, usturoi în cazul problemelor digestive, iar pentru afecțiuni ușoare ale sistemului respirator administrăm produse pe bază de mentă, eucalipt, lemn dulce – aceste suplimente fiind adăugate în apa de băut. De asemenea, în hrana păsărilor se administrează probiotice pe toata durata de creștere.

7. Cat de eficiente sunt tratamentele alternative?

Experiența AGRICOLA de lidership în creșterea puilor proveniți din găini cu creștere lentă

din ultimii șapte ani a arătat că rasa utilizată de noi este una mai robustă/ rezistentă. Am constatat că această particularitate, împreună cu toate elementele de management al creșterii, hrănirii și sanitar-veterinar, permite implementarea unui management superior de sănătate al efectivelor de păsări și obținerea de rezultate favorabile FĂRĂ UTILIZAREA ANTIBIOTICELOR.

Produsele naturiste, în acest caz, se dovedesc eficiente în programe bine gestionate de medicul veterinar.

8. Care sunt beneficiile și pentru cine, în cazul netratării puilor cu antibiotice?

În general, substanțele antimicrobiene folosite în medicina veterinară pentru tratarea animalelor și păsărilor fac parte din grupe terapeutice similar celor folosite în medicina umană: tetracycline, fluoroquinolone, peniciline, etc.

Pe lângă beneficiile generate de creșterea lentă specific rasei acestor pui și descrise anterior, aplicarea conceptului NEVER EVER ANTIBIOTICS generează beneficii de sănătate directe și indirecte, dintre care enumerăm:

• reducerea riscului apariției și transmiterii bacteriilor antibiorezistente prin carnea de pui;

• creșterea capacității de răspuns a organismului uman la tratamentele cu antibiotic;

• potential de reducere a folosirii antimicrobienelor de ultimă generație în terapiile umane și a duratei acestora;

• creșterea rezistenței generale a organismului unam – un sistem imunitar mai puternic;

• potențial de reducere a riscului infecțiilor nosocomiale.

9. În cazul în care tratamentele alternative nu sunt eficiente, cât de repede se iau măsuri care să asigure bunăstarea puilor și ce se întâmplă cu puii după aceea?

Nu intenționăm niciun moment să «demonizăm» antibioticele; acestea salvează vieți, la nevoie.

Bunăstarea păsărilor reprezintă o cerință legală, pe care AGRICOLA o respectă în orice situație. Așadar, nu există nicio condiționare în a nu aplica o conduită deontologică în ceea ce privește tratarea corectă și la timp a păsărilor, fără ca acestea să sufere.

În eventualele situații care ar putea putea pune în pericol viața păsărilor dintr-un adăpost, deci care impun administrarea unui tratament cu antibiotic, legea e clară: prin decizia medicului veterinar se administrează antibioticul necesar, cu respectarea timpului de așteptare din prospect, înaintea sacrificării. Produsul final astfel rezultat, din acel lot, va fi în permanență sub control, va fi abatorizat în partidă separată și valorificat diferit, nicidecum ca fiind crescut 100% fără antibiotic.

AGRICOLA are în permanență ușile deschise pentru a dovedi autorităților de specialitate,

partenerilor și consumatorilor rigoarea cu care îndeplinește orice deziderat asumat.