Rezumat etapa a 5-a

Pe parcursul etapei s-au realizat toate activitatile prevazute in planul de lucru. In urma desfasurarii acestor activitati s-a constatat ca:

• In urma realizarii microexperimentului privind folosirea aditivilor furajeri bogati in carotenoizi (AFC), produsi de Hofigal SA (P2) s-a constatat ca:
-avantajele obtinute prin folosirea AFC-urilor : concentratie ridicata de xantofile in furaje si in oua, culoarea galbenusului oualor a fost imbunatatita semnificativ (P≤0,05) la loturile experimentale fata de M -dezavantajele rezultate de folosirea AFC-urilor in nutreturile combinate ale gainilor au tinut de performantele bioproductive inregistrate la unele loturi cu AFC-uri: greutatea oualor; consumul mediu zilnic; greutatea oului.
  • Folosirea lucernei, intr-un microexperiment, ca sursa furajera bogata in carotenoizi, acompaniata de gluten de porumb a scos in evidenta ca:
-cel mai pigmentat galbenus a fost la nutretul care a avut in structura retetei cel mai ridicat nivel de lucerna si gluten dar la lotul de gaini furajat cu acest nutret, intensitatea la ouat si greutatea medie a oualor au fost semnificativ (P≤0.5) mai mici decat la lotul M unde gainile au fost furajate cu un nutret conventional -in general, s-a observat o crestere semnificativa (P≤0.05) a concentratiilor de luteina si zeaxantina din ouale loturilor experimentale fata de cele ale lotului M. -datele obtinute in urma analizei oualor recoltate in experiment, evidentiaza ca la sfarsitul experimentului s-a inregistrat o crestere a continutului de xantofile in oua, fata de initial, cu 549.3 % la lotul cu cel mai ridicat nivel de lucerna si gluten de porumb.
  • Dupa sinteza rezultatelor obtinute in microteste, Coordonatorul (SC Avicola Lumina) a cerut si o analiza a costurilor de furajare in cazul unui efectiv de gaini exploatate in halele sale de productie.

• Partenerii proiectului au analizat datele tehnice (avantajele si dezavantajele pentru fiecare reteta) precum si cele financiare obtinute in microteste si s-a stabilit sa se proiecteze o reteta in care aditivul vegetal bogat in caroten, folosit in reteta nutretului combinate testat la SC Avicola Lumina, sa fie lucerna, acompaniata de gluten de porumb pentru a controla nivelul de celuloza din NC. S-a facut un calcul al cheltuielilor de furajare pentru o reteta cu nivele medii de lucerna si gluten de porumb in structura si s-a constatat ca folosind aceasta reteta, cheltuielile de furajare se incadreaza in parametrii de eficienta ai SC Avicola Lumina.

• Testul realizat in halele de productie ale coordonatorului s-a desfasurat timp de 6 saptamani pe un efectiv de 19500 gaini ouatoare din rasa TETRA, in varsta de 58 saptamani. Gainile, crescute la sol, au fost impartite in 3 loturi (M, E1 si E2), fiecare lot fiind cazat intr-o hala de productie. Efectele NC-ului cu lucerna si gluten (E1) au fost studiate comparativ cu cele obtinute atunci cand gainile sunt furajate cu un NC conventional (M) sau cand in NC se adauga un aditiv de sinteza, commercial, ca sursa de xantofile (E2). Structura de baza a tuturor NC-urilor s-a caracterizat prin 17.96% PB si 2724.31 kcal/kg EM. S-a constatat ca:
-s-au obtinut oua imbogatite in luteina si zeaxantina la nivel de productie industriala -chiar incepand din a doua zi a experimentului, concentrația de xantofile în gălbenușul de ou a crescut semnificativ (P≤ 0.05) la loturile E1 și E2 comparativ cu M. -concentratia de luteina si zeaxantina a crescut, de-a lungul experimentului, cu 16.11% in ouale lotului E1, si cu 29.46% in ouale recoltate de la lotul E2. -a existat o corelatie foarte puternică (R = 0.9226) între concentratia de xantofile din nutreturile combinate si concentrarea lor în galbenus
  • S-au elaborate doua cereri de brevet depuse la OSIM.

• Valorificarea rezultatelor s-a facut si prin:
-Diseminare prin participare la expozitii In perioada 25.09-04.10.2015 coordonatorul proiectului SC AVICOLA LUMINA SA a participat la Pavilionul Expozitional, Ziua Recoltei, din Constanta printr-un stand, unde au fost prezentate produsele societatii. In cadrul evenimentului de la Constanta s-a desfasurat si activitatea de diseminare a rezultatelor proiectului OCHIOS. Au fost prezentate si impartite un numar de 200 de flyere ce au facut referire la ouale imbogatite in luteina si zeaxantina si rolul lor in mentinerea sanatatii ochiului. -Diseminare prin presa Un comunicat de presa privind ouale imbogatite in luteina si zeaxantina produse la SC Avicola Lumina a aparut in ziarul DESTEPTAREA (http://www.desteptarea.ro/agricola ) -Diseminare prin articole si postere: Au fost publicate o serie de articole si sustinute comunicari orale/postere a caror autori sunt de toti cei trei parteneri (SC Avicola Lumina, IBNA Balotesti, SC Hofigal SA). Unele articole/comunicari au avut colective de autori de la mai multi parteneri. -2 articole in revista Arhiva Zootehnica (vol 18:1, 2015) revista din recunoscuta in baza de date internationala (BDI): (i) Evolution of lutein and zeaxanthin concentration in the yolk of layers fed lutein; autori: Bunduc, V., Panaite, T.D., Varzaru, I., Cornescu, M.G., Panaite, C.V., Pop, M.; (ii) Influence of botanic mixes high in carotenoids (lutein and zeaxanthin) used in layer diets on the quality parameters of the eggs, autori: Panaite, T. D., Bunduc, V., Criste, R. D., Cornescu, M. G. -1 articol de popularizare in revista de Zootehnie (vol.18, nr.2/2015): Folosirea unor subproduse ale industriei alimentare pentru imbogatirea oului de gaina in luteina si zeaxantina; autori: T. D. PANAITE, I. VARZARU, R. D. CRISTE, M. OLTEANU, V. TAMAS, N. BORDEI -1 comunicare (poster) la o conferinta internationala desfasurata in strainatate:1st World Conference on Innovative Animal Nutrition and Feeding (WIANF), Budapest, Oct. 15–17, 2015; Characterization of new feed additives for layers enriched in lutein and zeaxanthin- prezentare Poster autori: T. D. Panaite, R. D. Criste, M. Olteanu, I. Varzaru, A. Untea, V Tamas 2 comunicari la simpozion desfasurat in tara: "ZOOTEHNIA MODERNĂ - SIGURANŢĂ ALIMENTARĂ ŞI DEZVOLTARE DURABILĂ", Facultatea de Zootehnie din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi, 22- 24 octombrie 2015; (i) Effect of using raw materials rich in xanthophylls in layer diets on egg quality -prezentare orala autori: T.D. Panaite; R.D.Criste; I. Varzaru; M. Cornescu; M. Olteanu; (ii) Effect of different sources of lutein in layer diets on egg quality; prezentare POSTER; autori: Bunduc Vasile, Rodica Diana Criste , Tatiana Dumitra Panaite, Iulia Varzaru, Panaite Cristinel, Pop Mircea;