1.      Decizii de business a luat Grupul de firme AGRICOLA de la izbucnirea epidemiei de coronavirus:

„Au fost constituite comitete de criză la nivelul fiecărei unități de afaceri din Grup, care supraveghează și aplică procedurile de protecție pentru întreg personalul companiilor noastre, care monitorizează fluxul de aprovizionare, producție, livrare pentru a nu se creea sincope în aprovizionarea magazinelor. Avem obligația de a dispune toate măsurile care să asigure funcționarea în bune condiții a proceselor pe care le gestionăm.”

 

2.      Măsurile pe care AGRICOLA le-a luat în sprijinul angajaților de la izbucnirea epidemiei de coronavirus:

„Am intensificat triajul epidemiologic, care se efectuează zilnic fiecărui angajat. Personalul care face triajul a fost suplimentat și instruit inclusiv de companiile cu care avem contract de medicina muncii.

Toți angajații veniți în ultima perioadă din zone afectate de pandemie, indiferent de gradul de alertă din acele țări sau care au intrat în contact cu membri ai familiilor lor ori prieteni veniți în țară în aceste condiții au fost trimiși acasă, în autoizolare.

Transportul angajaților către puntul de lucru și înapoi la domiciliu se face în loturi mici, în auto dezinfectate. Accesul lor se face eșalonat la filtru, la sectorul de lucru. Se face monitorizarea personalului de către fiecare șef de formație în timpul programului de lucru. Dacă apar – și sperăm să NU apară – semne care să trezească suspiciuni privind starea de sănătate persoana se izolează urgent și vor fi anunțate autoritățile, conform procedurilor legale.

Am sporit consistent distribuirea de dezinfectanți, măști, manuși, combinezoane la fiecare punct de lucru, unde accesul persoanelor dinafara, străine, este interzis.

Foarte important este să păstrăm încrederea oamenilor și să gestionăm panica.”

 

3.      Scenariile posibile pentru AGRICOLA  daca epidemia continua si/sau ia amploare:

„Contează foarte mult continuarea activităților companiilor din grup, lucrul neîntrerupt pentru asigurarea resurselor de care avem nevoie, plafonarea prețurilor pentru o perioadă – măsură pe care am apliocat-o începând cu 16 martie, o abordare responsabilă a problemelor curente și a celor ce vor veni.”

 

4.    Cum sprijină AGRICOLA comunitatea din care face parte

“Prin Asociația AGRICOLA – Neam de Gospodari, care a elaborat deja doua proiecte de sprijin comunitar în acest sens, Grupul nostru de firme are o contribuție circa de 60.000 euro, pe de o parte ca sprijin financiar pentru amenajarea și dotarea unui laborator de microbiologie cu sistem Real Time PCR pentru testarea COVID 19/ SARS COV 2 la Spitalul Județean de Urgențe Bacău, iar pe de altă parte ca sprijin cu materiale de protecție și de igienă pentru Comitetul Județean de Urgență.

Mi-am manifestat și altădată revolta că noi, în România, avem foarte puține laboratoare de acest fel și suntem nevoiți, de multe ori, să apelăm la astfel de unități din străinătate. Agricola, prin natura producției pe care o face, are nevoie de analize în astfel de laboratoare. Am fi o națiune nevrednică dacă nu am fi în stare să investim câteva sute de mii de euro în dotări tehnice de acest fel. Agricola, în aceste momente de criză, își oferă resursele în sprijinul comunității. Ea nu are nevoie de nimic. Important este să putem trece cu toții peste aceste momente dificile”.