Ochios

PRODUCEREA UNUI NOU SORTIMENT DE OU CU IMPACT IN MENTINEREA SANATATII CONSUMATORILOR PRIN CALITATILE SALE NUTRITIONALE IMBUNATATITE PE CALE NATURALA

ACRONIM & Sigla proiect :
ochios
NUMAR PROIECT : 23 DPST din 20.08.2013
Coordonator proiect : AVICOLA LUMINA SA
Director de proiect : Ing. VASILE BUNDUC, director AVICOLA LUMINA SA
Finantat de catre : UEFISCDI – Program Inovare ( PN-II-IN-DPST-2012-1) – Subprogram: Dezvoltare Produse – Sisteme – Tehnologii

Valoarea proiectului
– totala : 3 512 763 lei din care
– de la buget: 1 400 000 lei
Durata proiectului : august 2013 – noiembrie 2015 (27 de luni)
Componenta consortiului :
• SC AVICOLA LUMINA SA- COORDONATOR (CO) – tip organizatie SACD
• INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU BIOLOGIE SI NUTRITIE ANIMALA, IBNA-Balotesti- PARTENERUL 1 (P1)- tip organizatie INCD
Responsabil proiect P1 : Dr. Ing. Tatiana Panaite
• SC HOFIGAL EXPORT-IMPORT SA- PARTENERUL 2 (P2)- tip organizatie SACD
Responsabil proiect P2 : Chimist Natalia Bordei
Contact : Ing. VASILE BUNDUC – tel:0040 241 251 050, email: vasile.bunduc@avicolalumina.ro

PROBLEMA IDENTIFICATA SI SOLUTIA OFERITA PRIN PROIECT

Avand in vedere faptul ca degenerescenta maculara (DM) reprezinta cauza principala a pierderii vederii de catre persoanele din tarile dezvoltate, caracterizandu-se prin modificari progresive, degenerative, ireversibile ale zonei retiniene centrale (macula) si ca afecteaza peste 5% dintre persoanele care depasesc 65 de ani, s-a considerat de interes social, respectiv pentru prevenirea aparitiei acestei boli cercetarea unei solutii naturale pentru ameliorarea acestei probleme.
Din studiile intreprinse pana in prezent s-a ajuns la concluzia ca forma uscata a DM este receptiva la administrarea unor nutrienti de tipul vitaminelor sau mineralelor, iar carotenoizii sunt substante care actioneaza ca antioxidanti si imunostimulatori, luteina si zeaxantina fiind carotenoizii majori din macula retinei omului. Insa si galbenusul de ou, care este o matrice compusa din lipide digestibile, colesterol, trigliceride, fosfolipide, contine si xantofile (luteina si zeaxantina) dispersate in matrice alaturi de alti nutrienti liposolubili cum sunt vitaminele liposolubile. Matricea lipidica a galbenusului de ou constuie o sursa alimentara din care luteina si zeaxantina au o biodisponibilitate mai mare decat aceea din surse vegetale.
Proiectului urmareste obtinerea la Avicola Lumina SA (IMM) de oua imbogatite natural, pe cale nutritionala, in carotenoizi (in principal luteina si zeaxantina) care pot sa ajute la prevenirea aparitiei DM, respectiv un nou sortiment de ou cu rol de aliment functional. Pentru acest tip de aliment functional exista piata de desfacere, asa cum s-a dovedit in Analiza pietei din Planul de afaceri. In Romania nu exista un brevet privind obtinerea de oua imbogatite in carotenoizi, singurul brevet identificat la nivel international referitor la ouale imbogatite in luteina fiind obtinut de Kaw et al (SUA, 2010, nr. 7758884 B2), carotenoidul din formula nutritionala fiind extras din galbenele.

OBIECTIVELE PROIECTULUI

Obtinerea si promovarea pe piata romaneasca a unui aliment functional relativ ieftin si sigur, oul imbogatit in mod natural in carotenoizi (luteina si zeaxantina).
Diversificarea productiei si cresterea competitivitatii IMM-ului coordonator al proiectului (SC Avicola Lumina SA) pe piata oualor din Romania prin producerea unui nou sortiment de oua cu calitati nutritionale imbunatatite (imbogatit in luteina si zeaxantina) si, implicit, cu o coloratie a galbenusului mai intensa, datorata celor doi pigmenti.
Valorificarea unor materii vegetale si subproduse din industria alimentara, de interes economic scazut, ca alternativa la carotenoizii de sinteza, din import, folositi in industria producatoare de furaje.
Elaborarea si testarea unor solutii nutritionale pentru pasari, inovative si integrative prin includerea unor subproduse/materiale vegetale, rezultate din industria alimentara, in furajele gainilor cu scopul de a obtine oua cu calitati nutritionale menite pentru mentinerea sanatatii consumatorilor.
Obtinerea unor alimente functionale, oua imbogatite in luteina si zeaxantina, pe cale naturala, prin procedee si tehnologii ,,prietenoase” fata de animal, fata de siguranta consumatorilor si mediu.
Asigurarea productiei de alimente sustenabile, prin cresterea impactului cunostintelor bazate pe cercetari stiintifice in obtinerea unor alimente benefice pentru sanatatea umana, din perspectiva costurilor de asigurare a sanatatii publice.

REZULTATELE PRECONIZATE

  • oua imbogatite in carotenoizi (in principal luteina si zeaxantina)- proprietate CO
  • producerea si comercializarea de alimente functionale de provenienta locala- proprietate CO
  • documente tehnice si rapoarte experimentale CO, P1, P2 in functie de partenerul care elaboreaza respectiele documente
  • metoda analitica validata pentru determinarea carotenoizilor P1
  • 2 cereri de brevete
  • articole stiintifice (minim 2);
  • documentatii tehnice.

PLANUL DE LUCRU

Anul

Etape

Termene

Rezultate/

Documente de prezentare

2013

Etapa I – Studii si documentatii privind modalitatile de obtinere si caracterizarea a unor aditivi furajeri vegetali bogati in carotenoizi (luteina si zeaxantina)

30/11/

2013

Studiu; Documentatie tehnica; Protocoale/Proceuri analitice; Raport de validare

2014

Etapa II – Obtinerea, din furaje conventionale, a unor noi aditivi furajeri vegetali bogati in carotenoizi (AFC)

15/04/

2014

Documentatie tehnica; Fise tehnologice; Produse; Protocol experimental; Rapoarte de incercare

2014

Etapa III – Experimentarea si verificarea eficientei noilor AFC (individual sau combinati intre ei) in obtinerea de oua imbogatite in carotenoizi (luteina si zeaxantina)

30/11/

2014

Fise tehnice; Raport experimental; Rapoarte de incercare; Oua imbogatite in carotenoizi; Raport de activitate;Raport analiza tehnico-economica; Postere

2015

Etapa IV – Obtinerea din plante aromatice si subproduse vegetale a unor noi aditivi furajeri vegetali bogati in carotenoizi (AVC)

15/04/

2015

Documentatie tehnica; Fise tehnologice; Produse; Protocol experimental; Rapoarte de incercare

2015

Etapa V – Experimentarea si verificarea eficientei noilor AVC in obtinerea de oua imbogatite in carotenoizi (luteina si zeaxantina)

30/11/

2015

Fise tehnice;

Raport experimental ; Rapoarte de incercare; Oua; Raport activitate; Raport analiza tehnico-economica; 1Brosura; 2 Cereri brevete

2016

Etapa VI – Raportarea efectelor economice obtinute de catre agentul economic beneficiar ca urmare a utilizarii produsului_CO

15/12/

2016

Raport efecte economice obtinute;
Documente contabile

2017

Etapa VII – Raportarea efectelor economice obtinute de catre agentul economic beneficiar ca urmare a utilizarii produsului _CO

15/12/

2017

Raport efecte economice obtinute;
Documente contabile

2018

Etapa VIII – Raportarea efectelor economice obtinute de catre agentul economic beneficiar ca urmare a utilizarii produsului _CO

15/12/

2018

Raport efecte economice obtinute;
Documente contabile